Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındıkta verim ve kaliteyi artırma çalışmaları kapsamında bir projeyi daha uygulamaya geçiriyor.
Ordu Valiliği himayesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi" uygulanmaya başlayacak.
"Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi" hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, "İlimizin en önemli tarımsal ürünü fındık olup, ilimiz de 125 bini aşkın üreticimiz tarafından fındık tarımı yapılmaktadır. Dünya fındık üretiminin % 25'i sadece ilimiz üreticileri tarafından karşılanmaktadır. İlimiz için bu kadar önemli olan fındıkta, doğru uygulamaları yaygınlaştırarak verim ve kaliteyi artırmak, dolayısı ile üreticilerimizin fındık üretiminden daha fazla gelir elde edebilmelerini sağlamak amacıyla Ordu Valiliğimiz himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından "Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Bahçe Oluşturulması Projeleri" uygulanmıştır. Bu projeler ile birlikte her ilçemizde örnek bahçeler oluşturulmuş ve bu bahçelerimizde dekara verim 250-350 kg'a ulaşmıştır. Bu rakamlarda bize doğru bir budama ve gübreleme ile verimin ne kadar arttığını açık bir şekilde göstermektedir. Oluşturulan örnek bahçelerimiz üreticilerimiz tarafından benimsenmiş ve ilimiz genelinde 2 binin üzerinde örnek bahçe tesis edilmiştir. Şimdi ise hedeflerimiz daha yukarı taşınacak ve kapsam olarak çok daha geniş bir proje hayata geçirilecektir. Bu kapsamda Ordu Valiliğimiz himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi" ilimizde uygulanmaya başlayacaktır. Proje kapsamında kurulacak olan 35 tim vasıtasıyla ilimiz genelinde bulunan her mahallede örnek fındık bahçeleri oluşturulacaktır. Projenin uygulanmasında kullanılacak olan alet ve makinaların (budama makası, budama testeresi, ilaçlama motoru vs.) tamamı Ordu Valiliğimiz Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından karşılanacaktır" dedi.
Proje kapsamında tim personeline, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uzman personelleri tarafından öncelikle fındıkta bakım, besleme, budama, gübreleme, hastalık ve zararlılar ile mücadele gibi teknik konularda uygulamalı eğitimler verileceğini belirten İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Eğitimler tamamlandıktan sonra her tim alet-ekipman yönünden donatılarak sahaya çıkmaya hazır hale getirilecek ve görevlendirildikleri ilçelerde örnek bahçelerini oluşturmaya başlayacaklardır. Oluşturulan örnek bahçelerimizde, budama işleminin yanı sıra toprak numunesi alma ve numune sonuçlarına göre gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele yine timlerimiz gözetiminde yapılacaktır. Ayrıca, bu bahçelerimizden aldığımız toprak numuneleri ilimiz genelinde bulunan toprakların özellikleri bakımından bizlere önemli fikirler verecek ve uygulama yapılan bahçelerin koordinatları alınarak, toprak analiz raporuna göre haritalandırma yapılacaktır" diye konuştu.
Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi, 2019 Ekim ayında başlayacak ve 2020 Haziran ayından tamamlanacak.
Kaynak: Tarım Pusulası