Yükleniyor
Fındık Bahçelerinde Fındık Kurdu Zararlısına Karşı Mücadele

Giresun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından fındık üreticilerine azotlu gübreleme konusunda önemli uyarılarıda bulunuldu.

İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; "Fındık bahçelerinde 2019 üretim sezonu başlamasıyla birlikte azotlu gübre uygulama dönemi yaklaşmaktadır. Toprak ve yaprak örneği alınıp, ilgili laboratuvarlar da analiz yaptırarak, gübreleme raporunda önerilen çeşit ve miktarda gübre kullanılması büyük önem taşımaktadır.

 
Fındıkta kullanılan ticari gübreler bünyelerinde bulundurdukları besin maddelerine göre; azotlu gübreler, fosforlu gübreler, potasyumlu gübreler ve kompoze gübrelerdir (çok bitki besin maddeli). Asidik karakterli topraklarda, PH 4.5 altında olması durumunda bitki tarafından azot alımı azalmaktadır. Bunun için toprak PH durumu kontrol edilerek toprak PH’ nın 4.5 altına düşmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu durumda sonbaharda kireç uygulaması önem kazanmaktadır. Uygun çeşit ve miktarda azotlu gübre kullanılması fındıktan istenilen düzeyde verim alınmasını sağlar ve toprak özelliğinin olumsuz etkilenmesi önlenmiş olur.

Bölgemiz fındık bahçelerinin büyük bir çoğunluğunun asit karakterde olduğu dikkate alınırsa, Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN) kullanılması gerekli olmakla birlikte, yüksek oranda saf azot içeren (%45-46 N)   ÜRE Gübresi de kullanılabilir.

Aynı anda bitkinin istifadesine birden fazla besin maddesini sunan KOMPOZE (15-15-15, 20-20-0, 20-12-15 + İz Elemetler) gübrelerin; ayrı ayrı alma, taşıma ve depolama güçlüğünden kurtulma, uygulama işçiliği az olması gibi avantajlarından faydalanmak için gerekli şartlar temin edildiğinde uygun miktarda kullanılabilir. Kompoze gübre kullanılmak istenildiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus; asidik karakterli topraklarda içerisinde kükürt bulunan kompoze gübrelerin kullanılmasından kaçınılması gerektiğidir.

 
Azotlu gübrenin uygulama biçimi ve zamanı azot kaybı üzerine etkilidir. Azot oldukça hareketli bir elementtir. İhtiyacı olduğu dönemden önce uygulanırsa topraktan yıkanarak ve gaz halinde uçarak kaybolur (fayda sağlanamamış olur). Uygulama zamanlarında vejetasyon (bitkilerde büyüme)  dönemi dikkate alınmalıdır.

Her bahçesin toprak yapısı ve azot ihtiyacı farklı olmakla birlikte genel olarak Giresun ilimizdeki fındık bahçelerinde organik madde oranına göre yapılan araştırmalarda bir vejetasyon döneminde 20-24 kg saf azot verilmesi gerektiği tespit edilmiştir.  Verilecek azotlu gübrenin ikiye bölünüp atılması ve toprağa karıştırılması bitki gelişimi ve meyve kalitesi için önem arz etmektedir. 20-24 kg  saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15’inden sonra              1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20’sinden sonra 2. uygulama olarak  da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir. ÜRE gübresi kullanılacaksa; 1. uygulamada 375 gr, 2. uygulamada 375 gr olmak üzere toplam 750 gr yeterli olacaktır.


Kompoze gübreler mutlaka Şubat-Mart 15’e kadar uygulanmalıdır. Kompoze gübre kullanıldığında ayrıca azotlu gübrenin 1. uygulamasına ihtiyaç kalmamaktadır. Kullanılacak toplam azotlu gübrenin yarısı kadar miktar, Mayıs ayının 20’sinden itibaren 2. uygulama olarak kullanılmalıdır.

Uygulanacak tüm gübreler; fındık dal uçları altındaki 30-40 cm genişliğindeki banda serpilip, 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır.

Çiftçilerimiz; Bakanlığımız tarafından kurulan gübre dağıtıcıları tarafından kullanılan Gübre Takip Sistemine (GTS) üzerinden alınan Nitratlı Gübrelerde e-reçeteye gerek kalmadan ÇKS kaydı olmak şartıyla gübrelerini, Gübre Dağıtıcı Belgesine sahip bayilerden alabileceklerdir" denildi.