Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden olan Antep Fıstığında kayıt dışı sorunu yaşanıyor. Fıstık üretiminin tam anlamıyla kayıt altına alınamaması nedeniyle fıstık rekoltesine ilişkin net rakamlar açıklanamıyor. Antep Fıstığına rekoltesinin net olarak belirlenmesi noktasında fıstık üretiminin kayıt altına alınması için üreticilere destek verilmesi konusu gündeme geldi. Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar ve Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep il Temsilcisi Kenan Seçkin, üreticilere verilecek desteklerin üretimde yaşanan kayıt dışı sorununu ortadan kaldıracağını belirttiler.
Gaziantep’in önemli tarımsal ve endüstriyel ürünü olan Antep Fıstığında bu yıl rekoltenin düşük olacağı tahmin ediliyor. İki yılda bir büyük oranda ürün veren Antep Fıstığında 2019, yok yılı olarak adlandırıldı. Fıstık üretimi konusunda sürdürülen rekolte belirleme çalışmalarında yüzde 100 sonuç elde edilememesi, üretimde yaşanan kayıt dışı sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Antep Fıstığı üretimine ilişkin yapılan rekolte çalışmalarında ortaya konulan sonuçların, reel rakamları tam olarak karşılamaması üreticinin fiyat politikasını etkiliyor. Üreticiler, ürettikleri ürünleri açıklanan rekolte oranına göre belirliyor. Belirlenen rekolte az olduğu zaman fiyatlar artarken, yüksek olduğu dönemlerde ise bu rakamlar aşağıya düşüyor.
Yok yılı olması nedeniyle fiyatların artacağı konuşulurken, Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar ve Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep il Temsilcisi Kenan Seçkin gazetemize açıklamalarda bulundu.
“FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI ÜRETİCİ AÇISINDAN İYİ”
Gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, fıstıkta kayıt dışının önlenerek üreticilere destek verilmesi gerektiğini belirtti. Uçar, “Antep Fıstığı bir ürünüdür. Dünyanın birçok ülkesine fıstık ihracatı yapılıyor. Ürün yeni yeni toplanmaya başladı, üretici kazanıyor. Tahmini olarak 70 bin ton fıstık rekoltesi bekliyoruz. Geçtiğimiz yıldan kalan 80 bin ton fıstık var. Devreden ürün ile birlikte fiyat farkı olacağını tahmin etmiyoruz. Fiyatların yüksek olduğunu görüyoruz, oluşan fiyatlar üretici açısından iyi sonuç ortaya koyuyor. Diğer yandan baklavacılar bu konuyu çok fazla bahane ediyorlar. Fıstık fiyatları artmamasına rağmen baklava fiyatlarına iki kez zam yapıldı.”
“DEVLET DESTEĞİ VERİLMELİ”
Antep Fıstığında kayıt dışı sorunu yaşandığını belirten Uçar, “Antep Fıstığı üretiminde önemli olan konu kayıt dışı sorunu oluyor. Kayıt dışı konusunun önlenmesi için üreticiye ürün desteği verilmesi gerekiyor. Ürün kayıt altında olduğu zaman üretimimizi, rekoltemizi tam olarak öğrenebiliyoruz. Bunun için de fındıkta olduğu gibi fıstık üreticisine Devlet Desteği verilmeli. Fıstık üretimine destek verilmesi üretimi artıracaktır. Üreten insanlara ürün desteği verilmeli” diyerek sözlerini noktaladı.
“REKOLTENİN DÜŞÜK OLMASI PİYASALARI ETKİLEMEYECEK”
Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep il Temsilcisi Kenan Seçkin, “Türkiye’nin yıllık Antep Fıstığı ihtiyacı 130 bin ton civarında oluyor. Bizim geçen yıl ki üretim oranımız ise 240 bin ton oldu. Geçen yıldan kalan 110 bin civarında ürünümüz stoklarda bulunuyor. Bu yıl üretimin 80-90 bin civarında olacağı tahmin ediliyor. Stoklarda bulunan fıstıklar ile birlikte 200 bin ton fıstık elimizde olacak. Dolayısıyla rekoltenin düşük olması piyasaları çok fazla etkilemeyecektir.”
Çin ihracatına değinen Seçkin, “Çin’e 10 bin ton civarında bir ihracat yapılması bekleniyor. Tarım Bakanlığının böyle bir sınırlaması var. Çin’den yaş fıstık talebi var, bunun nasıl gönderileceği konusu sorun oluyor. Alt yapı olarak hazır değiliz. Kara ve deniz yoluyla gidiş süresi biliniyor. Yaş bekletilme süresi belli oluyor. Çin’e kavrulmuş ve kuru fıstık satıyoruz. İran ve Amerika fıstığına göre fiyatlarımız biraz daha yüksek olduğu için Çin, İran ve Afganistan fıstığına yöneliyor.”
“REKOLTE TAHMİNLERİ FARKLI ÇIKIYOR”
Antep Fıstığında kayıt dışı sorunu yaşandığını belirten Seçkin, “Antep Fıstığında rekoltelerimiz hep tahminle oluyor. Antep Fıstığını bir türlü kayıt altına alamıyoruz. Kayıt altına alınması noktasında Tarım Bakanımız ile yaptığımız görüşmelerde bu konuyu gündeme aldık. Antep Fıstığında üretim bazlı destek verilmesi gerekiyor ki üretim kayıt altına alınsın. Rekolte açıklamalarını Tarım Bakanlığı yapmasına rağmen, Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası, Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği olsun rekolte konusunda kendi çalışmalarını yürüterek, rekolte tahmininde bulunuyorlar. Her kurumun, STK’nın rekolte tahmini farklı çıkıyor. Rekoltenin yüksek açıklanması üreticinin zararına oluyor. Rekolte çoksa üretici fiyat düşüyor, az olursa fiyatlar yükseliyor. Antep Fıstığında üretim bazlı destek verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: gazeteekspres.com