Yükleniyor
Yabancı Ceviz'lerle  Rekabet  Edecek Yerli Ceviz Geliştirildi

Türkiye’nin örnek tarımsal kooperatiflerinden biri ve çiftçinin 51 yıllık dostu olan Ödemiş Bademli Fidancılık Kooperatifi, sürdürdüğü ar-ge çalışmalarının sonuçlarını alıyor. Kooperatif, seleksiyon ıslahı çalışmaları sonucu yerli ceviz çeşidi elde etti. “Potamia Erdin” adı verilen ceviz çeşidi ile Kooperatif, yerli üreticinin yabancı ceviz çeşitleri ile rekabetinden kazançlı çıkmasını sağlayacak.

Tescil edilen Potamia Erdin yerli cevizinin Tire Mehmetler Köyü’nde gerçekleştirilirken hasat törenine, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer ile birlikte çok sayıda davetli ve üreticiler katıldı. Hasat töreni sonrası Doku Kültürü Seraları gezilirken, Kooperatif Merkezi’nde de yapılan sunumlarla potamia Erdin’in tanıtımı gerçekleştirildi.

Türkiye’de 51 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve gerçekleştirdikleri çalışmalar ile kooperatifçiliğin en iyi örneğini vermeye çalıştıklarını ifade eden Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bilgi, her zaman üreticinin yanında olduklarını ve ürünlerinin katma değerini artırmak için çaba harcadıklarını söyledi. Türkiye meyvecilik sektörüne şimdiye kadar üç çeşit kazandırdıklarını ifade eden Bilgi, “Piyasamıza kazandırdığımız en önemli çeşitlerden biri Potamia Erdin’dir. Bu çeşidin ilk hasadını da gerçekleştirdik. 2000’li yıllarda keşfettiğimiz bu ağacın bir çiftçi tarafından sınır ağacı olarak dikildiğini fark ettik. Daha sonra yerinde gözlemler yaparak piyasadaki ihtiyaçları karşılayabileceğini gördük. Düşük rakımlarda kolaylıkla yetiştirilebilecek olan bu tür ince kabuklu, yüksek verimli iç randımanı yüksek ve verimli bir çeşittir” diye konuştu.

“Tarımsal gelişmeleri sağlayacak çalışmalar yapıyoruz”

Ar-ge faaliyetleri ile Türkiye meyvecilik sektörüne hizmet etmeye devam edeceklerini belirten Bilgi, “Kooperatifimiz sadece fidan üretimi yapan ortaklara üretim girdisi olarak temini, pazarlama gibi faaliyetlerde bulunmakla kalmayıp ülkemizin tarımsal gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalara imza atıyor” dedi.

Başarı hikayesi

İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer ise tarımın zor yapıldığı ya da vazgeçildiği bir çok köye rağmen, pes etmeden emek vererek herkese örnek oldukları için Bademli Fidancılık Kooperatifi üyelerine teşekkür etti. Sahip olunan zenginliği bilimin ışığı ile değerlendirerek, yeni bir başarı hikayesi yazıldığını belirten Soyer, “Kendi potansiyelinin farkına varmış, küçük bir köyde kocaman yürekli gönlünü tarıma, kooperatifçiliğe, bu topraklara, memlekete adamış üreticilerle tarımsal üretim alanında hak edilen yere gelinebileceğini bize gösteriyorsunuz. Bu çalışmalara destek veren, alın terini esirgemeyen herkese teşekkür ediyor, yeni başarı hikayelerinde buluşmayı diliyorum” diye konuştu.

Türk tarımı için yarım asır

Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 1968 yılında kuruldu. Ana faaliyeti meyve üretimi olan Kooperatif, ortaklarının tüm üretim girdilerini temin ederek,  en modern şekilde üretim yapabilmeleri için gerekli tüm altyapı tesislerini kuruyor. Sadece meyve fidanı üretiminde değil diğer tarım kollarında da faal olarak çalışan koopertatifin süt ve süt ürünleri merkezi, zeytinyağı fabrikası, doku kültürü laboratuvarı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra dış mekân süs bitkisi üretim ve pazarlaması, meyve depolama-tasnif ve ambalajlama organizasyonunu olan Kooperatif, ülke meyveciliğinin gelişmesi için büyük adım sağlayacak Ar-ge çalışmalarına başlamış ve 2013 yılında özel sektör tarımsal araştırma kuruluşu unvanını almıştır.

Kaynak : Haberimport